zondag 14 april 2013

Recept: Amandel Ghribas

Deze traditioneel Marokkaanse koekjes kun je 'naturel' maken, op basis van kokos, op basis van noten etc. Maar wij gaan ze vandaag op basis van amandelen maken. Amandelen zien we erg veel in Marokkaans banket en dat is natuurlijk niet voor niets, want ze zijn nou eenmaal erg lekker, en de gerechten die ermee gemaakt worden nog veel lekkerder! 
Nodig:
- 500 gr amandelen
- snufje arabisch gom in poeder vorm
- 1 koffielepeltje bakpoeder
- 1 koffielepeltje boter
- 3 eieren
- 250 gr poedersuiker
- 2 el. geraspte citroenschil

- eiwit
- poedersuiker

Giet kokend water over de amandelen, haal het velletje eraf en hak ze fijn (of koop ze gewoon 'kant en klaar'). Voeg arabisch gom, bakpoeder, 2 eierdooiers (eiwit bewaren!), 1 ei, poedersuiker en de geraspte citroenschil toe.
Kneed dit allemaal goed door elkaar en vet je handen in zodat je nu kleine balletjes kunt gaan vormen van het deeg. Druk ze een klein beetje plat zodat ze de vorm van de ghribas op de foto krijgen. Haal ze vervolgens door het eiwit en bestrooi ze met poedersuiker.
Bak de koekjes vervolgens op een ingevette en met deeg bestrooide bakplaat, zo'n 20 tot 25 minuten. Afhankelijk van je oven zou ik hem op 200 tot max 220 graden zetten. Ik weet van mijn oven dat hij altijd iets langer en hoger moet dan dat er aangegeven staat, dus zou ik hem zelf op 220 graden zetten. Wel goed in de gaten houden natuurlijk zodat ze niet verbranden! En zijn ze na die tijd nog niet gaar, gewoon nog wat langer erin :)

Bakken is niet klakkeloos een recept overnemen, maar zelf uitvinden wat het beste werkt!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten