vrijdag 22 februari 2013

Buitensporig politiegeweld

Het gebeurd vaker dan je denkt: zinloos en buitensporig politiegeweld. Ik heb er zo'n hekel aan. De 26e jarige Jonathan Jacob is het het drie jaar geleden fataal geworden. Waarom nu dan pas een artikel? Omdat de beelden van de mishandeling ook nu pas openbaar gemaakt zijn.
De beelden zijn ronduit schokkend, maar mocht je ge├»nteresseerd zijn in het verhaal, is het wel de moeite waard om de uitzending van het Belgische programma 'Panorama' eens te bekijken.

Brr, ik vind het zo erg, mijn bloed begint te koken en tegelijkertijd zakt de moed me in de schoenen en voel ik me lusteloos. Ja, dit soort zaken trek ik mij heel erg aan. 

Jonathan Jacob was 26 jaar. Hij gebruikte amfetaminen en is daardoor psychotisch geworden. Op dat moment was hij nog niet agressief of gevaarlijk. Hij was vooral heel onrustig en in de war. De politie bracht hem naar een psychiatrische instelling, want daar horen mensen die geestelijk erg in de war zijn nu eenmaal thuis. Niet in een politiecel. Zodra hij door kreeg dat hij in een isoleercel moest, werd hij wel agressief. Maar meer om zich te verweren en te voorkomen dat hij in de isoleer moest, dan dat hij de mensen echt iets aan wilden doen. Na dit incident werd hij geweigerd in die instelling. Wat overigens belachelijk is want de mensen zouden hiervoor opgeleid moeten zijn. Mensen in een psychose zijn nu eenmaal niet altijd braaf en rustig. Daarvoor hebben ze ook juist die isoleercellen. Alle medewerkers in een psychiatrische instelling hebben piepers op zak zodat als er een noodgeval is, al het personeel te hulp kan schieten. Dus ook als Jonathan onhandelbaar zou dreigen te worden. Daarbij was de opname een bevel van hoger hand, en had niet geweigerd mogen worden.
Even later zijn de agenten weer met Jonathan naar de instelling gegaan om hem daar aan te bieden, maar nogmaals werd hij geweigerd. Hij is toen terug gebracht naar het politiebureau en in een cel gestopt. Hij heeft zich ontdaan van al zijn kleren, en zat daar dus naakt. De celdeur werd zelfs gebarricadeerd. Er is toen het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) opgeroepen, bestaande uit zes zwaar uitgedoste mannen, met beschermende pakken, helmen, stokken en zelfs schilden. Zij hadden de opdracht gekregen Jonathan te kalmeren zodat hij 'plat gespoten' kon worden door een arts, en voor de derde keer aangeboden kon worden aan de instelling. 
Dit liep helaas geheel anders, doordat de leden van het BBT buitensporig geweld hebben gebruikt, tegen deze jonge, weerloze en bovendien naakte jongen! Hij werd meteen overmeesterd, maar men bleef op hem inslaan. Met zijn zessen zaten ze bovenop hem. Uiteindelijk is de arts binnen geroepen om de spuit toe te dienen, maar wat later bleek, is dat Jonathan op dat moment al overleden was aan de verwondingen die toegebracht werden door deze zes agenten. De vloeistof is nooit in zijn bloed opgenomen.
Al snel vonden de agenten dat Jonathan toch wel erg weinig weerstand bood, en de arts werd weer terug geroepen. De agenten zaten nog steeds bovenop hem. Geen hartslag of ademhaling... Jonathan was overleden.
Een gruwelijk verhaal, wederom te wijden aan buitensporig politiegeweld. Belachelijk. Dat dit kan en 'mag' in deze wereld! De doodsoorzaak was een 10 cm lange scheur in de lever en een gescheurde buikader met interne bloedingen tot gevolg. De rambo's van het BBT hebben naar eigen zeggen gehandeld met de 'nodige voorzorg en voorzichtigheid'. 

Arme jongen, en arme familie. Dit heeft die jongen nooit verdiend. Jonathan was psychotisch en in de war. Geen gevaarlijke crimineel. 'Politie is je beste vriend' zeggen ze dan. Jonathan had hulp nodig, maar is uiteindelijk bruut vermoord in zijn cel. 
Ik heb begrepen dat het onderzoek naar wat er nu werkelijk is gebeurd in deze zaak nog niet gemakkelijk verliep, omdat iedereen zoals gewoonlijk elkaar het handje boven het hoofd houdt. Ik ben heel blij dat de waarheid nu boven tafel is, en dat iedereen het met eigen ogen kan zien! Hoe gruwelijk dan ook.
Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van Jonathan. Dit had nooit, maar dan ook nooit mogen gebeuren.
Ik hoop dat dit de ogen wat sommigen mensen wat kan openen, want de politie is echt niet heilig. Dit is wel een heel extreem voorbeeld, en dit verhaal heeft zich in Belgi├ź afgespeeld , maar in Nederland worden er even goed grove fouten gemaakt. Zowel door de politie als door de hulpverlening...

Wil je de uitzending van Panorama terug zien? Dan kan dat hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten