dinsdag 29 januari 2013

Parabenen

Parabenen... je hoort er veel over maar wat is het nou precies? En is het slecht voor je? Lees hier onder meer, en bepaal zelf of je ze wilt vermijden ja of nee!

Parabenen worden met name gebruikt als conserveermiddel. Dat wil zeggen dat ze het product waaraan het is toegevoegd beschermen tegen schimmelvorming en bacteriën. Er zijn meerdere stoffen die onder parabenen-groep vallen. De meest gebruikte parabenen zijn Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben en Butylparaben.

Geruchten gaan dat parabenen borstkanker zouden veroorzaken. Dit is echter nooit zo bewezen. Wel is er een onderzoek geweest waarin werd aangetoond dat er sporen van parabenen in borstkankerweefsel zaten. Hoe die daar kwamen en of dat vaker voorkomt is een raadsel. Daarbij worden parabenen niet alleen in cosmetica gebruikt, maar komen ze soms ook voor in voeding en worden ze gebruikt in medicijnen.
Daarnaast zijn er meerdere onderzoeken gedaan om te kijken of parabenen daadwerkelijk borstkanker kunnen veroorzaken. Dit is nooit bevestigd. Zelfs het KWF ziet geen gevaar in het gebruik ervan. 

Wel kan het zo zijn dat je allergisch of overgevoelig bent voor parabenen. Dit merk je als je bijvoorbeeld een jeukende huid, roodheden en schilfers krijgt na het gebruik van een product dat parabenen bevat. In dat geval zou je eens op zoek kunnen gaan naar producten zonder parabenen. Ook als je een droge en/of gevoelige huid hebt kan dit geen kwaad. 

Het stomme is dat als producten beter verpakt zouden worden, er veel minder conserveermiddelen nodig zijn om de boel goed te houden. Een crème uit een tube bijvoorbeeld is veel beter dan een crème uit een potje. Daar zit je constant met je handen aan en er komt veel lucht bij. Het gevaar op schimmels en bacteriën is bij een potje dus veel groter, en daarom moeten er meer conserveermiddelen toegevoegd worden om het product  goed te houden. 
Parabenen zijn de meest gebruikte bewaarstoffen (zitten in circa 90% van de producten) en zijn zeer effectief. Er is maar een lage concentratie van nodig om een product goed houdbaar te houden. In vergelijking met andere bewaarstoffen loop je met parabenen een laag risico op het krijgen van huidirritatie of cosmetische allergie. Ben je dus allergisch voor parabenen, is de kans ook zeker aanwezig dat je slecht reageert op andere, natuurlijk bewaarstoffen. Maar goed, worth a try natuurlijk.

Tsjah... vermijden of niet? It's up to you. Het kan zeker geen kwaad om ze te vermijden natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat het alternatief dat je er voor terug krijgt beter is. Voor een deel is het natuurlijk ook puur marketing. De bedrijven spelen handig in op de angsten van de consument door producten zonder parabenen op de markt te brengen.

Hoe kijken jullie tegen conserveermiddelen zoals parabenen aan en vermijd je het?


1 opmerking:

  1. great post *_* your blog is very lovely and interesting. im glad if you visit my blog, too<3

    xx
    beauthi.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen