maandag 17 december 2012

Sodium Lauryl Sulfate e.a.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Acetyl Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate en Sodium Myreth Sulfate. Allemaal synthetische stoffen van dezelfde familie, namelijk SLS. Ze hebben een niet al te goede reputatie, en ik ga jullie vertellen waarom.
Deze stoffen zitten in vrijwel elke shampoo. Het word gebruikt omdat het goed schuimt en goedkoop is. Producten die goed schuimen vinden de consumenten fijn en worden dus ook beter verkocht... het geeft  men het idee dat het product beter werkt. Maar niet alleen in shampoo  zitten deze stoffen, ook in douchegel, scheerschuim, tandpasta, huidproducten etc. 
SLS wordt dus gebruikt omdat het goed schuimt en goedkoop is, maar het reinigt zo sterk dat het ook wordt gebruikt om garagevloeren mee te reinigen en motoren te ontvetten. Nu zal dit ongetwijfeld in veel hogere concentraties gaan, maar toch staat SLS vaak als eerste of tweede ingrediënt op de ingrediëntenlijst. Wat dus inhoud dat dat het hoofdbestanddeel SLS is... shocking! Ook zijn er aanwijzingen dat het op lange termijn mogelijk kankerverwekkend is. Nu zeggen ze dit natuurlijk over heel veel stoffen en producten, maar in dit geval vind ik het nog best aannemelijk. 
SLS wordt gemakkelijk door onze huid opgenomen en komt in de bloedbaan terecht. Dit blijft vervolgens vijf dagen in het lichaam. Say what? Ik was mijn haren om de dag! Dat betekent dat er ALTIJD SLS in mijn lichaam aanwezig is. Ai... Nadat het in de bloedbaan terecht is gekomen hoopt het zich op in het hart, de lever en de hersenen. Ook droogt het je huid enorm uit. Waarna fabrikanten natuurlijk graag zien dat je volop gaat smeren met hun crèmes... kassa! Er mag maar een bepaalde hoeveelheid worden toegevoegd in producten, maar de meeste mensen gebruiken meerdere van die producten per dag, dus kom je zo wel over die maximale hoeveelheid heen te zitten natuurlijk. Hoe je het ook wend of keert, goed is het niet. Al is het maar omdat SLS zeer grondig reinigt en ontvet zodat het je huid uitdroogt. Van de 7000 toegestane stoffen die gebruikt worden in verzorgingsproducten is maar een klein gedeelte getest op veiligheid, maar vermoedelijk zijn er meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen. 

Moraal van het verhaal: je doet er goed aan om producten als SLS te vermijden. SLES is iets minder agressief, maar nog steeds niet al te best. Helaas is het even zoeken naar producten en shampoos zonder deze stoffen. Er zijn een aantal merken die SLS in hun producten vermijden: Say Yes To Carrots (Etos) en Dr. Organic (de Tuinen). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten