donderdag 20 december 2012

Kleurtypes

Zoals je misschien wel weet bestaan er verschillende kleurtypes. Een trui die je vriendin erg goed staat, kan jou bijna ziek doen lijken. Jullie hebben dan een verschillende kleurondertoon van de huid. Grofweg zijn er 4 types: Lente, Zomer, Herfst en Winter. 
Ik ga nu globaal iets over de verschillende seizoenstypes vertellen. In mijn boek 'De mooiste versie van jezelf' ga ik hier een stuk dieper op in.

Het is het makkelijkst om te beginnen met de vraag: 'Heb ik een warme of een koele ondertoon?'. Dit kun je het beste doen door een gouden en een zilveren doek/papier  te kopen en deze om de beurt bij je gezicht te houden. Kijk niet naar de kleur op zich, maar kijk wat de kleur met je huid doet. Als het goed is spreekt je gezicht bij de ene kleur meer als bij de andere. Als je er zelf niet uitkomt kun je je vriendinnen of je moeder laten keuren! 
Nu heb je het belangrijkste gedeelte al gehad. Als de gouden doek beter bij je stond, betekent dit dus dat je een warme ondertoon hebt. Dit betekent dat je een lente- of een herfsttype bent. Je kunt ook een combinatie zijn van beiden.
Stond de zilveren doek beter, dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon in je huid. Dat betekent dat je een zomer- of wintertype bent. Ook hier kun je een combinatie van beiden zijn.

Lentetype
Het lentetype heeft dus een warme ondertoon. De gouden doek liet jouw gezicht meer spreken dan de zilveren. Een lentetype heeft warme, heldere kleuren nodig.
Dit is jouw kleurenpalet:


Qua sieraden ga je natuurlijk ook voor goud en niet voor zilver. Natuurlijk staat niet iedere kleur je even goed, dat heb ik zelf ook.

De kenmerken van het lentetype:
- Huidskleur: Ivoor, perzik, goudbeige en evt. roze wangen en/of gouden sproetjes
- Haarkleur: Goudblond, vlasblond, kastanjebruin, rossig, rossig-rood, goudbruin, zwart met rode gloed en goudgrijs
- Ogen: Blauw, grijsblauw, turkoois, helder blauw, zeegroen, helder groenen licht goudbruin.

Bekijk hier de kleuren voor het lentetype, en hier de stenen voor het lentetype.


Herfsttype
Ook jou stond de gouden doek het beste. Je hebt warme kleuren nodig die van nature in de herfst voor komen. Aardetinten met name. Veel van jouw kleuren zullen wat meer gedempt zijn, en wat minder helder als die van het lentetype.
Dit is jouw kleurenpalet:
Ook jij gaat qua sieraden voor goud, maar liever mat dan glanzend.

De kenmerken van het herfsttype:
- Huidskleur: Ivoor (met sproeten), perzik, goudbeige, zwart met gouden gloed en donkerbeige.
- Haarkleur: Rood, koper, roodbruin, kastanjebruin, goudbruin, goudblond, pikzwart en grijs met een gouden gloed.
- Ogen: Donkerbruin, goudbruin, amber, hazelnoot, blauw met zeegroen of turkoois, helder lichtgroen, groen en goudgroen.

Bekijk hier de kleuren en hier de stenen voor het herfsttype.


Zomertype
Bij jou stond de zilveren doek mooier. Jij hebt een koele ondertoon. Ga opzoek naar koele, lichte en poederachtige kleuren.
Dit is jouw kleurenpalet:


Qua sieraden ga jij voor zilver. Liever mat dan glimmend. 

De kenmerken van het zomertype:
- Huidskleur: Bleekbeige met zachtroze wangen, vaal bleekbeige, roze en soms donkerbruine of rozige sproeten.
- Haarkleur: Asblond, platinablond, muiskleurig blond, muiskleurig bruin, donkerbruin (grijsbeige) en blauwgrijs.
- Ogen: Blauw, grijsblauw, grijsgroen, lichtgrijs, groen, hazelnoot, helder lichtblauw, helder licht zeegroen en zacht bruin.

Bekijk hier de kleuren en hier de stenen voor het zomertype.


Wintertype
Ook jou stond de zilveren doek mooier en dat betekent dat je een koele ondertoon hebt, Ga opzoek naar koele, heldere kleuren.
Dit is jouw kleurenpalet:


Qua sieraden ga jij voor zilver, maar dan wel glanzend en niet mat.

De kenmerken van het wintertype:
- Huidskleur: Wit, met met iets rozigs, beige, rozig beige, olijfkleurig en zwart met blauwe ondertoon.
- Haarkleur: Blauwzwart, middenbruin, donkerbruin, peper-en-zout, zilvergrijs en heel lichtblond (zeldzaam).
-Ogen: Donker roodbruin, zwartbruin, hazelnoot, grijsblauw, donkerblauw, grijsgroen en groen.

Bekijk hier de kleuren voor het wintertype.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je aan alle kenmerken voldoet. Het is ook mogelijk dat een bijvoorbeeld een oogkleur van een ander type hebt. Dit zijn richtlijnen.


Combinatie lente/herfst

Combinatie zomer/winter


Weten jullie welk type je bent? Ik ben een lentetype, maar in de winter draag ik ook veel herfstkleuren omdat lentekleuren dan een beetje misplaatst lijken.
Het kan soms erg lastig zijn om te bepalen welk type je bent. Ik kan je aanraden om dan naar een professional te gaan. Vaak krijg je dan ook zo'n waaier mee van jouw kleurtype. Je betaald er wel wat voor maar je hebt er als het goed is de rest van je leven plezier van!

2 opmerkingen:

 1. Hoi, hoi,

  waar kan ik zo'n waaier met kleuren vinden? Ik ben een lente/herfst type en waar ik de analyse heb laten doen, vroeg wel heel veel voor de kleurenkaart.

  Groetjes Petra
  info(at)depaardenbloem.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.kleurenanalyse.net/kleurenwaaier_bestellen.html hier kun je ze bestellen maar ik weet niet of je dat ook te duur vind? Anders misschien 2e hands. Volgens mij is dit wel een beetje de gangbare prijs voor zo'n waaier. Succes ermee!

   Verwijderen