zondag 15 juli 2012

Veilig de zon in

Voordat iedereen hals over kop richting het buitenland vertrekt (I can't blame you!)wilde ik nog een artikel schrijven over hoe je je nou het beste kunt beschermen in de zon. Dit is niet alleen noodzakelijk voor de mensen aan de Costa Brava, maar ook voor de thuisblijvers onder ons.
Het hangt van je huidskleur af welke beschermingsfactor je nodig hebt en hoe lang je in de zon kunt vertoeven zonder enige bescherming. Veel mensen zeggen: "Ik verbrand toch bijna nooit dus ik hoef me niet in te smeren". Dat is al grote fout nummer 1. Ook al verbrand je niet, na de maximale tijd die je in de zon mag zitten beschadigen de cellen in je huid wel. Dit kan huidkanker veroorzaken! Ook is de zon de grootste veroorzaker van huid veroudering, reden genoeg dus om je goed  in te smeren.

Maar begrijp me niet verkeerd, zonlicht heeft ook hele positieve effecten op je lichaam en geest! Doseer het alleen met mate :)
Grofweg kunnen we mensen in 6 verschillende groepen indelen.Huidtype I
(ca. 2% van alle Midden-Europeanen):

Opvallend lichte huid, roodachtig haar, blauwe ogen,
Personen met fototype 1 zijn erg gevoelig voor UV-straling (zon of zonnebank). Mensen met dit huidtype bruinen bijna niet. Zij krijgen zeer snel last van zonnebrand.

Huidtype II
(ca. 12% van alle Midden-Europeanen):

Lichte huid, blond tot lichtbruin haar, blauwe tot grijze of groene ogen.
Dit type is gevoelig voor UV-stralen. Type 2 bruint wel enigszins, maar het gaat langzaam en de kleuring is vrij licht tot matig. Ook dit huidtype loopt snel zonnebrand op en vervelt ook nog vrij snel na zonnebrand te hebben opgelopen. Mensen met type 2 dienen goed op te letten voor overdreven bezonning of zonnebrand.

Huidtype III
(ca. 78% van alle Midden-Europeanen):

Normale huid, donkerblond tot bruin haar, grijze tot bruine ogen.
Dit type is een normaal fototype voor onze en iets zuidelijkere contreien. Type 3 wordt redelijk bruin, bruint al wat makkelijker, verbrandt niet echt snel en heeft na een 2-tal maanden zonder zon ook geen uiterst blanke huid.

Huidtype IV
(ca. 8% van alle Midden-Europeanen):

Lichtbruine tot olijfkleurige huid, donker haar, donkere ogen.
Dit type is goed bestand tegen de zon. Mensen met dit fototype bruinen snel en makkelijk, hebben weinig last van zonnebrand en vervellen zelden. Mensen met dit huidtype gaan dikwijls te lang in de zon of onder de zonnebank omdat zij weinig of niet gehinderd worden door zonnebrand. Vaak krijgt men hierdoor de neiging om te overdrijven. Dit heeft echter weinig zin, wie zo makkelijk bruint, kan het gerust kalmaan doen.

Huidtype V - VI
Type 5 is van nature al matig tot redelijk bruin.
Type 6 = negroïde type. Is van nature donker tot zeer donker gekleurd

Mensen met huidtype 5 en 6 worden gelijkgesteld aan type 4 voor wat de tijdsbeperkingen betreft

Er bestaat een simpele formule om te berekenen hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten. Hiervoor moet je ook weten wat de zonkracht van die dag is. Deze kun je vinden op deze site: http://www.rivm.nl
Huidtype I:  67 / zonkracht = maximale tijd in de zon.
Huidtype II: 100/ zonkracht = maximale tijd in de zon.
Huidtype III: 200/ zonkracht = maximale tijd in de zon.
Huidtype IV: 300/ zonkracht = maximale tijd in de zon.

De factor van een melk geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt zitten. Ik heb zelf huidtype 2, en gebruik meestal factor 30. Mensen met huidtype 5 of 6 moeten overigens ook een beschermingsfactor dragen! Weliswaar geen factor 30, maar een factor 8 zeker wel. 

Bijvoorbeeld: De zonkracht is vandaag 7 (vrij sterk), ik met huidtype 2 mag dan maar (100/7=) 14 minuten onbeschermd de zon in. Zie je hoe weinig dat eigenlijk is?
Maar omdat ik me altijd insmeer met factor 30, mag ik 30 keer zo lang de zon in, namelijk (14x30=) 420 minuten. Wat dus neer komt op 7 uur. Mits je natuurlijk elke 2 uur bij smeert (en als je uit het water komt, ook als je crème waterproof is!).

Het beste is natuurlijk om de zon tussen 12 en 3 uur 's middags te vermijden. En dan nog even over het soort crème dat je gebruikt: duur is niet beter dan goedkoop als het puur om de factor gaat. Alle crèmes moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je een olie fijner vindt dan een melk, of een spray fijner dan een flesje. En de ene ruikt misschien lekkerder dan de ander, of heeft andere eigenschappen.
Na het zonnen smeer je je natuurlijk rijkelijk in met een aftersun. Dit mag gerust meerdere keren. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten