zaterdag 7 juli 2012

Haarprobleempjes: Wat te doen?

Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over dun haar, maar dat is natuurlijk niet het enigste probleem waar (sommigen) tegenaan lopen. Daarom nu een wat uitgebreider artikel over veel voorkomende haarproblemen!


Gespleten haarpunten
Gespleten haarpunten zijn niet te herstellen. Je kunt ze het beste zo snel mogelijk afknippen om te voorkomen dat ze verder splijten. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om ze te voorkomen:
* Niet te vaak borstelen en voorzichtig borstelen
* Zit niet onnodig aan je haar
*  Vermijd de föhn, krul- en stijltang
*  Bescherm je haar tegen de zon
*  Gebruik een shampoo speciaal voor gespleten haarpunten
*  Gebruik na het wassen een conditioner
*  Gebruik zo min mogelijk haaraccessoires
*  Wrijf je haar na het wassen niet droog met een handdoek. Dep het liever droog of laat het aan de lucht opdrogen
*  Laat je haar elke zes weken bijpunten.

Roos
Roos is een aandoening waarbij er huidschilfers op je hoofdhuid verschijnen. Deze liggen los.
Bij mensen die last hebben van roos, vernieuwen de cellen zich twee keer zo snel als normaal.
Roos kan verder geen kwaad maar wordt wel vaak als vervelend ervaren. Er bestaan speciale anti-roosshampoos die de snelle aanmaak van de huidcellen remmen. Gebruik deze om de paar dagen en laat de shampoo vijf tot tien minuten intrekken.

Futloos haar
Gebruik volume producten voor je haar. Matig wel met conditioner, want bij een teveel kan je haar juist slap worden. Föhn daarna je haar met je hoofd ondersteboven, eventueel met wat mousse. Met een ronde borstel en volume spray creëer je extra volume.
Ook doet het juiste kapsel wonderen. Zo creëren laagjes meer volume.
Fixeer je haar uiteindelijk met een klein beetje haarlak.

Grijs haar
Het pigment in je haar bepaalt welke kleur het is. Hoe meer pigment hoe donkerder je haar. Naarmate je ouder wordt maak je minder pigment aan. Met andere woorden: je wordt grijs. Meestal begint dit bij de haren rond de slapen en trekt het zo verder door naar achteren. Je kunt dit niet voorkomen. Wel kun je ze op verscheidene manieren verbloemen, maar de haarschubben van grijs haar zijn hard, en gaan niet altijd gemakkelijk open. Daardoor kan de verf minder goed pakken.
Voor beginnende grijze haren kun je een kleurshampoo gebruiken. Deze geven elke haar afzonderlijk 25% meer kleur. Na een aantal wasbeurten is de kleur uit je haar verdwenen.
Een kleurspoeling dekt meestal voor 50%. Voor iets grijzer wordend haar is dit geschikt.
Het beste dekkende resultaat verkrijg je door je haar te verven. Elke vier tot zes weken moet de uitgroei bijgewerkt worden. Kleur je haar altijd in een natuurlijke tint.
Grijs haar heeft ook wat meer verzorging nodig dan ‘jong' haar. Ze zijn vaak droger en stugger. Gebruik goede verzorgingsproducten. Overigens kiezen steeds meer vrouwen er bewust voor hun haar niet te verven.

Vet haar
Vet haar ontstaat vaak door verkeerde verzorgingsproducten, stress, slechte voeding en weinig slaap.
Er wordt te veel talg geproduceerd door de talgkliertjes op de hoofdhuid. Het vet mengt zich met onder andere transpiratievocht, hierdoor ontstaat een onaangename geur.
Een aantal tips voor vet haar:
*  Raak de hoofdhuid zo min mogelijk aan. Hierdoor stimuleer je de talgkliertjes. Probeer ook tijdens het wassen de hoofdhuid zoveel mogelijk te ontzien.
*  Gebruik een shampoo en conditioner voor fijn haar
*  Gebruik liever geen gel of wax
*  Naarmate de temperatuur stijgt, stijgt ook de talgproductie. Probeer hoge temperaturen dus te vermijden. Ook de föhn!
*  Matig met de inname van zuivelproducten
*  Beperk het kammen van je haar tot één keer per dag.Haaruitval
Als oorzaak wordt vaak stress opgegeven. Hoewel dit nooit bewezen is, is dit wel aannemelijk. In stressvolle periodes of tijdens ziekte en/of (sterke) vermagering en ondervoeding spaart het lichaam alle energie voor de belangrijkste functies. Het gaat dan op de minst belangrijkste functies, zoals haargroei besparen. Een gevarieerde en volwaardige voeding is dus erg belangrijk.
Ook onder invloed van hormonale veranderingen kan haaruitval optreden. Over het algemeen is dit tijdelijk.

Ongeveer 2% van de bevolking lijdt aan de (waarschijnlijk) auto-immuunziekte alopecia areata. Bij deze aandoening ontstaat er een ontsteking rond de haarwortel waardoor deze misvormt of afbreekt. Uiteindelijk stopt de gehele haargroei. Meestal beperkt deze aandoening zich tot het hoofd.
Er zijn meerdere varianten van deze ziekte en het ziekteproces verloopt bij iedereen anders. Er is nog geen goede behandeling gevonden die bij iedereen werkt.

Fijn en dun haar
Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Met ‘fijn' haar wordt bedoeld dat elke haar afzonderlijk een kleine doorsnede heeft. En met ‘dun' haar wordt bedoeld dat het haar dun gezaaid is op het hoofd.
Als je hiermee bent geboren is er vrij weinig aan te doen. Wel zijn er tips om het dikker te laten lijken:
*  Zorg ervoor dat je haarkleur niet ver van de kleur van je hoofdhuid vandaan ligt. Anders kijk je er zo ‘doorheen'.
*  Highlights geven optisch meer volume
*  Bij (extreem) dun en fijn haar raad ik het af om laagjes te laten knippen. Hierdoor lijkt het haar nog dunner. Aan de voorkant kunnen wat laagjes niet zoveel kwaad, zodat het een beetje in je gezicht valt.
*  Laat je haren niet te lang groeien, fijn haar gaat snel slierten. Dit ziet er onverzorgd uit.
*  Door je haar te verven gaan de schubben open staan. Hierdoor wordt elke haar iets dikker. Wees wel voorzichtig want fijn haar beschadigt en breekt ook makkelijker.
*  Laat je haar niet snijden, alleen knippen.
*  Een permanentje met krullen geeft meer volume.
*  Haarverlenging of verdikking d.m.v. weaves.
*  Als het iets voor je is kunnen dreadlocks ook een aanrader zijn. Je haar gaat er wel kapot van, maar doordat je haar getoupeerd wordt, krijg je kortere maar dikkere dreads. Alle haren die je normaal op een dag verliest blijven nu in je dreads hangen. Je krijgt zeker een vollere bos! En wees gerust, dreads kun je gewoon met shampoo wassen.
*  Gebruik producten voor meer volume en haarverdikking.
*  Een boblijn is vaak een goed kapsel voor mensen met fijn en dun haar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten