vrijdag 27 juli 2012

Cosmetica: 'Vieze' ingrediënten

Je gebruikt waarschijnlijk elke dag crèmes en tal van andere producten op  je huid en haar. Maar waar je niet altijd bij stil staat, is waar die producten van gemaakt zijn. Het leek me interessant voor jullie om eens een artikel te schrijven over een aantal werkzame stoffen in cosmetica... maar dan waar je eigenlijk liever niet van wist dat het erin zat!


Liquor amnii
Dit komt uit het vruchtwater van drachtig vee, rijk aan stoffen die de groei bevorderen!

Placenta-extract
Dit is afkomstig van de moederkoek van runderen. Deze stof is rijk aan vitamines, aminozuren, enzymen en hormonen. Voor gebruik in cosmetica moeten de hormonen alleen wel verwijderd worden. Placenta-extract werkt zeer regenererend en verstevigend op de huid.

E120 Karmijnzuur
Dit is een kleurstof (rood/roze) die wordt gewonnen uit gedroogde en gemalen schildluizen.

Collageen
Deze zullen de meesten van jullie wel kennen. Collageen heeft een regenererende, hydraterende, verzachtende en genezende werking. Enig minpuntje is dat collageen gewonnen wordt uit de huid van jonge dieren.

Lanoline
Dit is wolvet gemengd met 25% water. Wolvet is een wasachtig spul, dat wordt gewonnen uit  het waswater van schapenwol. Wolvet komt het meest overeen met menselijk talg. Het bevat vetalcoholen, ergosterol, esters en vetzuren.

Cystine
Dit wordt vooral gebruikt in moisturizers en komt van paardenhaar.

Stearinezuur
Dit komt van vet van schapen, koeien en varkens. Het is met name te vinden in haarspray, zeep, deo en gezichtsreinigers. Volgens dierenrechtenorganisatie PETA wordt stearinezuur in de VS ook gewonnen uit geeutaniseerde honden. Producten uit de VS mogen ook gewoon in Nederland verkocht worden dus wie weet...

Castoreum
Dit wordt gewonnen uit de klieren bij de anus van de bever of muskusrat. Ook de geslachtsorganen worden gebruikt als geurstof in cosmetica. Ook civetkatten worden hiervoor gebruikt.

Hyaluronidase
Dit wordt gewonnen uit de geslachtsdelen van stieren. Dit wordt toegepast in producten tegen cellulite. 

Welke van deze stoffen zitten ook in jouw producten? En zou je ze ervoor laten staan nu je weet wat erin zit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten