zondag 29 juli 2012

Als je niet tegen hitte kunt

Ik stond zelf de afgelopen dagen te trappelen om naar buiten te 'mogen' als een blije puppy. Ik hou van warm weer, en kan er ook aardig tegen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom heb ik wat tips wat je het beste kunt doen om om te gaan met die hitte. Helaas is het kwik inmiddels weer gedaald naar de 20 graden, maar wie weet is het binnenkort weer raak. Of misschien ga je nog wel op vakantie zoals ik :)
Kortom, genoeg reden om even volgend artikel door te lezen!


- Trek luchtige (liefst witte) kleding aan. Zorg dat je kleding van natuurlijke materialen is gemaakt en dat het niet te strak zit.

- Vermijd de zon tussen 12 en 3 uur 's middags. Let er ook op dat je je goed insmeert! Een factor 30 is geen overbodige luxe voor blanke huidjes.

- Drink veel! En vermijd cafeïne houdende dranken. Deze drijven vocht af, en dat heb je nu net zo nodig met dit weer!

- Doe rustig aan. Een wandeling buiten is heel leuk, maar kun je midden op de dag beter vermijden. Als je wilt sporten doe dit dan 's ochtends vroeg. Tenzij je sportschool over een dikke airco beschikt.

- Je kunt zelfs siësta houden. Vooral in zuidelijke landen is dit geen gek idee, omdat de meeste mensen daar aan siësta doen en de winkels ed. zelfs vaak dicht zijn.

- Houd de gordijnen overdag dicht zodat er geen zon naar binnen kan schijnen. Je doet er goed aan ook de ramen overdag dicht te laten zodat de warmte van buiten niet naar binnen kan. 's avonds mag alles tegen elkaar open gezet worden om lekker door te luchten!

- Zorg voor horren en een klamboe. Met warm weer zijn er veel muggen, en op deze manier kun je 's nachts gewoon het raam open laten. Wel zo lekker.

- Als je koud water drinkt, doe dit dan rustig aan met kleine slokjes. Het helpt je  lichaamstemperatuur wat naar beneden te brengen, maar het is  ook een shock voor je lichaam. Giet je ijswater dus niet in een keer achterover.

- Draag een pet of een hoedje als je de zon in gaat. Ook een zonnebril is geen overbodige luxe en beschermt je ogen tegen het felle licht van de zon. Doordat je minder met je ogen hoeft te knijpen voorkomt het ook kraaienpootjes rond te ogen!

- Zoek de schaduw op. Ook daar word je gewoon bruin.

- Een frisse duik in de zee kan je goed doen. Let alleen wel op dat je je daarna meteen weer insmeert, ook als je zonnebrand waterproof is. 

- Vermijd alcohol. Vooral overdag.

- Mochten al deze tips niet baten en heb je toch last gekregen van hoofdpijn, duizelingen, misselijkheid, verwardheid en oververhitting? Raadpleeg dan meteen een arts! Het kan zijn dat je een zonnesteek hebt opgelopen. Je lichaamstemperatuur kan dan gevaarlijk hoog stijgen en je lichaam kan (verder) uitdrogen door het braken. Onderschat deze symptomen niet!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten